Instruktioner för att lägga en tårtbild, oblat, på en tårta

När du får hem din oblat kan den vara lite böjd. Spruta i så fall försiktigt lite vatten med en blomspruta på bilden innan du lägger den på tårtan, så rättar den till sig.

Oblatbilder på grädde

Att lägga oblaten på grädde är jättebra och väldigt enkelt. Vätan ifrån grädden gör att oblaten blir mjukt. Tänk bara på, att ligger oblaten mer än fyra timmar på grädden börjar den lösas upp och bilden försvinner. 
Oblaten krusar sig gärna lite i kanterna. Detta undviker du genom att spritsa med grädde runt kanten på bilden efter att du lagt den på tårtan. På så sätt ”trycker” du ner kanterna på oblaten. Ju slätare underlaget är, desto bättre blir resultatet. 

Oblatbilder på marsipan eller sugarpaste

Ska oblaten ligga på en tårta täckt med sugarpaste eller marsipan måste du ha gelatin under oblaten så att den blir våt och mjuk. Gelatin går att köpa som pulver eller blad och löses med vanligt vatten. Du kan förstås även köpa gelatin på tub här hos oss på Barnkalaset.se. Anledningen till att det behövs gelatin är att sugarpaste och marsipan är så att säga torra produkter och väta behöver tillsättas för att bilden ska bli mjuk.

Du kan även använda gelatin ovanpå oblaten på din grädd-/sugarpaste-/marsipantårta för att få ett djup och mer glans i färgerna på bilden.

Oblatbilder går även att lägga på glass/glasstårta. Lägg på bilden 10 minuter innan servering. Använd mycket gelatin både under och uppe på bilden, då den inte hinner få fukt från glassen innan den smälter. Oblaten går ej att frysa, därför kan glassen inte ställas in i frysen igen efter att oblaten lagts på.

Viktigt är att använda en vass kniv när det är dags att skära i tårtan. Oblaten blir lite seg och med en slö kniv slits bilden sönder, snarare än skärs igenom.

Tårtbilder gjorda av sugarpaste

Tårtbilden ska förvaras torrt, svalt och mörkt i förpackningen den levererades i. Lägg gärna bilden nära en värmekälla (25-30 grader) innan den ska användas, så att den blir mjuk och flexibel innan du drar av den från underlaget. Skulle den ändå vara svår att få loss, lägg in den i frysen i ca 30 sekunder och prova igen.

Kan du fortfarande inte ta bort tårtbilden från det underlaget?
Få inte panik - det beror vanligtvis på luftfuktigheten i rummet. Så här gör du:
1. Värm fram och baksidan på tårtbilden med en hårtork för att torka ut den. Byt sida efter 10-15 sekunder (det kan ta upp till 5 minuter). Alternativt placera i en varm ugn i några minuter.
2. Vänta tills den svalnat så att den stelnar något.
3. Dra baksidan fram och tillbaka mot kanten på ett bord.
4. Skala sedan bort tårtbilden från underlaget med en vass kniv
Några bra videor som förklarar hur man gör, om man har problem att få bort tårtbilden från underlaget.
Video 1
Video 2
(Observera att alla våra tårtbilder av sugarpaste inte har en underlag av plast som ska tas bort)

Vänta aldrig mer än 5-6 timmar innan ni äter tårtan, motivet på tårtbilden kan flyta ihop och bli förstört. Om den ska ligga på en tårta med grädde rekommenderar vi att du lägger på bilden högst en timme innan den ska serveras.

Om tårtbilden ser torr ut kan ni spraya ytan med lite vatten innan ni lägger på den på tårtan. För bästa resultat rekommenderar vi att lägga tårtbilden på ett tunt lager grädde, eller ännu hellre ha ett lager gelatin ovanpå och under tårtbilden.
På grund av fukten från gelatinet eller grädden på tårtan, kommer tårtbilden att mjukna och bli ett med tårtan.

Designa din egen tårtbild med bild och text.

Fototårta

Visa alla tårtbilder >>