• Fri frakt över 500 kr
  • Leveranstid 1-3 dagar
  • 30 dagars öppet köp

Piñatas

Pinata/piñata/pinjata, kärt barn har många namn! Vad är då en pinata? En pinata är en figur gjord av papp eller papier-maché som kan fyllas med godis, leksaker och/eller frukt och som slås sönder med hjälp av en käpp. Oftast hänger man upp pinatan i ett träd eller i ett tak och sen får barnen slå på den tills alla godsaker och överraskningar ramlar ut. Vill man så kan man sätta på en ögonbindel på barnen, en i taget, och sedan snurra det ett par varv innan barnet får chansen att slå ett par slag mot pinatan. Man får då i förväg komma överens om hur många slag varje barn får slå. När man väl haft sönder pinatan och innehållet trillar ut får alla barn rusa fram och försöka fånga så mycket som möjligt av godsakerna och överraskningarna.

Idén med pinatan kommer ursprungligen från de spansktalande länderna, framför allt Mexico och latinamerika, och där har den länge varit en självklar del vid födelsedagsfiranden och andra högtider. Sedermera har pinatan spridit sig bla till Italien (där den heter pignatta) och Norden. Idag är det en väldigt populär del av kalaset och någonting som alla barn ser fram emot!

Förutom den traditionella pinatan som man slår sönder finns det även en annan variant som passar framför allt yngre barn. Den pinatan ska man inte slå sönder, i stället har den snören som hänger ned från undersidan. Genom att dra i snörena öppnas pinatan och innehållet trillar ut. Det är en pinata där alla kan vara med och delta i öppnandet genom att dra i ett varsitt snöre. Oftast är det dock bara ett av snörena som gör att pinatan öppnas men huvudsaken är att alla får vara med och delta och ha roligt!

I vårt sortiment hittar du ett stort urval av pinatas, i alla möjliga färger och former. Både sådana som ska slås sönder och sådana som öppnas genom att man drar i snörena. Välj mellan olika populära motiv som prinsessor eller minioner eller varför inte en fin figur i form av en sol eller blomma?
Vill du köpa en pinata till kalaset kan det vara bra att först fundera på några saker, exempelvis om du vill matcha pinatan med kalastemat, vilken ålder det är på kalasdeltagarna och vad den uppskattade pinatan ska fyllas med? Hos oss hittar du både godis och färdiga förpackningar med små leksaker som du kan använda vid fyllning av pinatan. Inplastat eller förpackat godis är att föredra, då minimerar man risken att godiset blir smutsigt. Exempel på roliga små leksaker och överraskningar som man kan fylla pinatan med är studsbollar, pennor och sudd, klistermärken, såpbubblor och nyckelringar. Tänk bara på att de små överraskningarna inte får vara för ömtåliga, annars finns risken att de går sönder när de faller ned på marken/golvet.

Pinatan är helt enkelt en rolig variant av den traditionella kalaspåsen, eller varför inte ha både ock på kalaset? Med en pinata blir det definitivt tjo och tjim! Men man bör också komma ihåg att alla barn är olika, vissa har lättare att ta för sig än andra och en del barn blir väldigt uppspelta när de märker att det är dags för pinata. Därför kan det vara bra att “spara” några godbitar och överraskningar så att man har att ge utifall något barn inte lyckas fånga något från pinatan. Då minskar risken att någon blir ledsen, i stället går alla barn hem från kalaset med ett leende på läpparna.